Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.
Corporatiu

El Grup BEI i Banc Sabadell faciliten 576 milions d’euros per donar suport a les pimes i midcaps


16/06/2020
  • Recuperació verda: part dels fons es destinaran a inversions que fomenten l’acció climàtica
  • El projecte compta amb el suport del Pla d’Inversions per a Europa

 

El Grup Banc Europeu d’Inversions, BEI, i Banc Sabadell, uneixen les seves forces per donar suport a les petites i mitjanes empreses, les més afectades per l'impacte econòmic de la Covid19. Amb aquest objectiu, el Grup BEI, mitjançant el Fons Europeu d’Inversions (FEI), la seva filial especialitzada en capital risc per a pimes, ha atorgat a Banc Sabadell una garantia de 96 milions d'euros sobre una cartera de préstecs titulizada sintèticament, cosa que permetrà a l'entitat espanyola d’augmentar la seva capacitat de préstec per oferir 576 milions d'euros de finançament per a projectes d'empreses espanyoles, fonamentalment autònoms, pimes i midcaps.

L'acord inclou el compromís de destinar part del nou finançament de Banc Sabadell a inversions que fomentin l'acció climàtica, fonamental per impulsar una recuperació verda després de la pandèmia. En concret, es finançaran projectes centrats en millorar l'eficiència energètica de les empreses, impulsar les energies renovables, la rehabilitació d'edificis comercials per reduir el consum d'energia i inversions per a l'adquisició de vehicles comercials de baixes emissions i d'equipament agrícola amb un baix consum de combustible i alt component ecològic.

L'acord s'ha signat sota el marc del Pla d'Inversions per a Europa. El seu suport permet al Grup BEI d’incrementar la seva capacitat per finançar projectes d'inversió que per la seva estructura o naturalesa tenen un perfil de risc més elevat. S'estima que aquesta operació permetrà donar suport a més de 1.400 empreses que donen feina a uns 79.000 treballadors. L'operació ha comptat amb l'assessorament d'Unicredit.

El director general de Sabadell Espanya, Carlos Ventura, ha valorat l'acord: «És el moment de les empreses, de reactivar el pols perdut després de l'aturada econòmica i d'apostar decididament per l'economia sostenible, per això aquest acord amb el BEI és una eina molt important per al procés de recuperació. Estem satisfets que la nostra relació amb aquesta institució tingui continuïtat històrica, perquè és una relació en benefici de l'economia del nostre país». A més, Ventura ha destacat la varietat de les destinacions d'aquestes línies de finançament: «Estem facilitant liquiditat a sectors tan diversos com l'agrari, els vehicles comercials o les empreses innovadores i de nova creació».

Sobre aquest acord, la vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, responsable de l'activitat del banc de la UE a Espanya, ha assegurat: «Donar suport a les pimes i promoure inversions verdes són dos eixos fonamentals de la resposta del Grup BEI per impulsar la recuperació econòmica després del coronavirus. Per això ens complau signar aquest nou acord amb el Sabadell, que ens permetrà de fer arribar els avantatges del nostre finançament a les petites i mitjanes empreses espanyoles en un moment extraordinàriament difícil, i, al mateix temps, fomentar el desenvolupament de projectes nets que contribueixin a la transició cap a una economia de baix carboni».

El vicepresident executiu de la Comissió Europea per a una Economia al Servei de les Persones, Valdis Dombrovskis, ha assenyalat el següent: «La comissió i el Grup Banc Europeu d'Inversions treballem plegats per donar suport a la recuperació econòmica després de la crisi del coronavirus. Com més protegim ara a les nostres empreses i llocs de feina, més ràpid tornarà el creixement. A més del suport a pimes, em complau que una part del finançament es destini a projectes verds com les energies renovables o la rehabilitació d'edificis comercials per reduir-ne el consum energètic. El Pacte Verd Europeu ha de ser el centre de la nostra estratègia.»


Resposta del BEI davant la Covid-19

El Grup BEI té un paper fonamental en la lluita directa contra la Covid-19, recolzant els esforços europeus per frenar la propagació de la pandèmia, trobar un tractament per curar la malaltia i desenvolupar una vacuna. Per això, el banc de la Unió Europea està donant prioritat a totes aquelles inversions relacionades amb el sector salut i programes d'investigació i desenvolupament centrats en aquest objectiu. La cartera de projectes actual del BEI per donar suport tant a infraestructures sanitàries crítiques com a inversions en R+D al sector de la salut a la UE puja fins a uns 6.000 milions d'euros. A més, el BEI i l'Organització Mundial de la Salut han signat recentment un acord per impulsar la cooperació entre ambdues institucions i treballar junts amb l'objectiu d'enfortir els sistemes de salut pública dels països més vulnerables a la pandèmia.

Per fer front a l'impacte econòmic d'aquesta crisi a Europa i dins el conjunt de mesures amb les que la UE està responent a l'efecte econòmic de la pandèmia, el 23 d'abril passat el Consell Europeu va aprovar la creació per part de Grup BEI d'un fons de garantia paneuropeu Covid-19 de 25.000 milions d'euros, que se centrarà principalment en donar suport a les petites i mitjanes empreses de tota la UE. S'estima que el fons permetria mobilitzar fins a 200.000 milions d'euros de finançament addicional.

Alhora, el Grup BEI està reorientant la seva activitat per respondre a les necessitats de finançament provocades per la Covid-19 i poder oferir ajuda immediata a les empreses europees. El mes de març passat el Grup BEI va anunciar un conjunt de mesures d'emergència amb aquest objectiu. Sota aquest primer paquet de resposta, el BEI ofereix un programa de compra de bons de titulització d'actius (ABS) per permetre als bancs de transferir al BEI el risc de les seves carteres de préstecs per a pimes, amb l'objectiu de mobilitzar 10.000 milions d'euros . A més, el banc de la UE està adaptant els instruments financers existents compartits amb la Comissió Europea per mobilitzar fins a 10.000 milions d'euros de finançament addicional per a les pimes i midcaps europees. Per la seva banda, el FEI, filial de el Grup BEI especialitzada en capital risc, està oferint garanties específiques a intermediaris financers, amb el suport de la UE que ajudaran a mobilitzar fins a 8.000 milions d'euros. Addicionalment, el BEI ha adoptat mesures extraordinàries per accelerar els seus processos i flexibilitzar les seves polítiques internes amb l'objectiu, entre d'altres, de desplegar el seu suport el més ràpid possible i de finançar costos que no finançaria en condicions normals, com les despeses corrents de les empreses europees.

  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.