Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.
Fundació

La Fundació Banc Sabadell reconeix la trajectòria de la investigadora Oihane C. Basurko amb un nou Premi a la Sostenibilitat Marina


03/11/2022

Es tracta d'un nou premi de la Fundació Banc Sabadell per incentivar i reconèixer el treball dels científics espanyols en el camp de la sostenibilitat marina.

• La premiada d'aquesta edició, la doctora Oihane C. Basurko, és reconeguda per una trajectòria professional excel·lent en la qual destaca la diversitat de línies d’investigació en els àmbits de la sostenibilitat i de l'economia circular.

• El lliurament del premi tindrà lloc el pròxim 15 de novembre al Museu Marítim de Bilbao

 

Enguany la Fundació Banc Sabadell ha posat en marxa un nou premi per incentivar i reconèixer el treball dels científics espanyols en el camp de la sostenibilitat marina, en l'explotació sostenible dels recursos i en la regeneració del seu capital natural.  El Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina ha estat atorgat a la Dra. Basurko per la seva trajectòria professional excel·lent i la gran diversitat de línies d’investigació que ha abordat a la seva carrera en l'àmbit de la sostenibilitat i l'economia circular.

El jurat del premi, presidit per la Prof. Isabel Cacho, reconeix l'excel·lent trajectòria professional de la doctora, en la qual destaca l'estudi de les aigües de llast dels vaixells i de les escombraries marines o l'eficiència de la flota pesquera. En totes elles, Basurko ha demostrat un alt nivell de lideratge i ha aconseguit resultats de gran rellevància científica per a la conservació de l'oceà. La seva recerca té un potencial rellevant en termes d'aplicabilitat, impacte i innovació i destaca també la seva projecció social i l'elevat nombre d'activitats de divulgació científica.

"Rebre aquest premi ha suposat a més d'una gran alegria, un reconeixement a l'esforç i al treball ben fet, una recompensa a les hores que he perdut amb els meus fills i família per treballar en una cosa que crec és important per al seu present i futur" ha destacat Basurko.  Al que ha afegit que "és una motivació per a seguir treballant en el desenvolupament de solucions aplicades per a la sostenibilitat marina.  El sol fet de tenir un premi a aquest camp aplicat ja és un avenç que dona visibilitat als que hi treballem".

Les línies d' investigació de la Dra. Oihane C. Basurko, responsable en l'actualitat dels estudis sobre escombraries marines al centre tecnològic AZTI, es centren en el desenvolupament de solucions dirigides als sectors pesquer, aqüícola, i del transport marítim, així com a les administracions regionals, nacionals i europees, per ajudar-los a adoptar noves conductes, enfocades a la sostenibilitat i a l'economia circular, en relació tant a la contaminació per escombraries marines com a la descarbonització.

Aquest nou guardó reforça el compromís del Banc Sabadell per impulsar actuacions de transformació que contribueixin al desenvolupament sostenible i a la lluita contra el canvi climàtic.  El seu president, Josep Oliu lliurarà el premi el proper 15 de novembre en un acte celebrat a l'Itsasmuseum (Museu Marítim de Bilbao), que comptarà amb la presència de Miquel Molins, president de la Fundació Banc Sabadell, a més de representants institucionals i altres assistents.

 

Més sobre la Dra. Oihane C. Basurko

Llicenciada en Ciències Ambientals i Graduada superior en Tecnologia Ambiental per la Universitat de Girona, va completar el seu doctorat en el camp de l'avaluació de la sostenibilitat de les tecnologies marines a la Newcastle University (Regne Unit). Durant la seva estada al Regne Unit, va treballar en projectes nacionals i internacionals sobre la gestió de l'aigua de llast, l'anàlisi de la petjada de carboni del transport marítim, i la sostenibilitat ambiental i social marítima. Es va incorporar a AZTI el 2010 i des d’aleshores, la seva línia de treball s'ha centrat en el desenvolupament de solucions dirigides als sectors pesquer, aqüícola, i del transport marítim, així com a les administracions regionals, nacionals i europees. A través de la seva investigació, busca ajudar a adoptar noves conductes, dirigides cap a la sostenibilitat i l'economia circular, en relació tant a la contaminació per escombraries marines com a la descarbonització.

Pel que fa a la contaminació per escombraries marines, la premiada ha coordinat diversos projectes europeus per avaluar la concentració, fonts i zones d'acumulació d'escombraries i microplàstics al golf de Bizkaia. En aquests projectes, ha col·laborat en el desenvolupament d'eines i tecnologies per a la vigilància i gestió de les escombraries marines i estuàriques, el desenvolupament de nous dissenys i models de negoci circulars per a arts de pesca descartades, i la posada en marxa d'iniciatives com la "pesca d'escombraries" al País Basc, amb el propòsit d'educar la societat en bones pràctiques respecte a aquest problema global.

Sobre la descarbonització de les flotes pesqueres, la seva carrera s'ha centrat a estudiar la situació del sector respecte al consum de combustible i la seva petjada de carboni. En aquest sentit, ha col·laborat en el desenvolupament de metodologies per fer auditories energètiques, predicció de consums energètics i exploració de noves tecnologies, com el desenvolupament de dos tipus de dispositius (GESTOIL i SIMUL) dissenyats per monitoritzar i gestionar el consum de combustible.

Sobre la Fundació Banc Sabadell

La Fundació Banc Sabadell és l'expressió del compromís de Banc Sabadell amb el progrés i el benestar de les persones. El seu objectiu és promoure activitats de divulgació, formació i investigació en els àmbits educatius, científics i culturals, així com fomentar el talent jove i secundar-lo. Al llarg d'aquests anys, la Fundació ha contribuït a impulsar activitats en aquests àmbits i també s' ha consolidat com a organitzadora dels prestigiosos guardons Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Biomèdica, Premi Fundació Banc Sabadell a les Ciències i l'Enginyeria, Premi Fundació Banc Sabadell a la Recerca Econòmica i Premi Fundació Banc Sabadell a la Sostenibilitat Marina.

 

  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.