Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.
Fundació

La Prof. Elena Manresa rep el XXI Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica


27/09/2022
  • La Prof. Elena Manresa ha estat premiada pel seu treball en el camp de la microeconometria i per la seva contribució a l'anàlisi de les dades de panel i aplicació a l'estudi de les interaccions socials.
     
  • La Fundació Banc Sabadell reconeix, així, les línies d’investigació, el talent i la trajectòria de la jove investigadora espanyola, i destaca la seva creativitat i voluntat de transformació social.
  • El Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica reconeix el treball d'investigadors en el camp del coneixement econòmic, empresarial i social.
  • Josep Oliu, president de Banc Sabadell, lliurarà el premi el proper 4 d'octubre en un acte celebrat a la Seu Central de Banc Sabadell a Oviedo.

 

La Prof. Elena Manresa ha estat reconeguda amb el XXI Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica pel seu treball en el camp de la microeconometria i, en particular, per la seva contribució a l'anàlisi de les dades de panel i la seva aplicació a l'estudi de les interaccions socials. El Jurat d'aquesta edició, presidit per Teresa Garcia-Milà Lloveras, ha destacat l'alt nivell de creativitat del treball de la Prof. Manresa i la seva contribució al canvi en l'aproximació de com els economistes aplicats afronten l'anàlisi de noves bases de dades àmplies i complexes, com ara dades individuals enllaçades de treballadors i empreses o dades granulars de consumidors i productes.

"Em sento especialment orgullosa que amb aquest premi es posi en relleu el camp de l'econometria, on desenvolupem mètodes estadístics per poder entendre qüestions econòmiques a través de les dades. En l'actualitat, l'ús de noves bases de dades, extenses i complexes, està obrint la porta a poder abordar problemes socials a través de l'evidència empírica de forma molt més creïble." ha expressat la Prof. Manresa, qui ha destacat la feina de "tots els investigadors com jo, que treballem àrduament per poder establir noves metodologies en l'ús d'aquestes noves dades."

Les línies de recerca de la Prof. Elena Manresa es centren en el camp de l'econometria, amb èmfasi en les dades de panel i la incorporació de mètodes de machine learning i intel·ligència artificial, els quals permeten el tractament de l'heterogeneïtat en el treball empíric en l'economia. Aquest tractament és fonamental per evitar prediccions errònies de les polítiques contrafactuals i un modelatge ingenu pot donar lloc a respostes estadísticament imprecises.

La Prof. Manresa avalua els mètodes que desenvolupa en el context de qüestions econòmiques rellevants utilitzant una gran varietat de dades. Alguns exemples són l'estudi dels orígens de la desigualtat salarial utilitzant dades administratives sueques, la quantificació dels efectes indirectes de la R+D entre empreses als EUA, o la racionalització de les pautes d'estalvi als EUA utilitzant l'enquesta AHEAD.

El Premi Fundació Banc Sabadell a la Investigació Econòmica, que es convoca des de 2002, té com a objectiu incentivar i reconèixer el treball dels investigadors en els camps del coneixement econòmic, empresarial i social per contribuir a l'anàlisi i formulació d'alternatives que promoguin el benestar social.

 

Més sobre la Prof. Elena Manresa

Elena Manresa Quirante va néixer a Saint Paul, Minnesota (USA) el 1982. El 2006 es va llicenciar en Matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya a Barcelona, i el 2014 va obtenir el doctorat en Economia pel Centre d'Estudis Monetaris i Financers (CEMFI) a Madrid. Des del 2017 és professora al departament d'economia de la New York University (NYU) i entre el 2014 i el 2017 va ser professora de la MIT Sloan Business School a Boston. La Dra. Manresa ha estat professora visitant de la Universitat de Chicago, Yale University, i Stanford University, entre d’altres centres.

La recerca de la professora Manresa ha estat publicada a les revistes més prestigioses en el camp de l'economia, com ara Econometrica, Journal of Econometrics, o Journal of Financial Economics. Ha impartit un gran nombre de seminaris i conferències en universitats de primer nivell d’arreu del món, i participa activament en les conferències internacionals dels seus camps de recerca. És editora associada d'Econometrica, i del Journal of Business & Economic Statistics (JBES).

És Sloan Research Fellow per l'Alfred P. Sloan Foundation (2021-2023), un prestigiós guardó a la investigació de joves economistes que imparteixen classes en centres de recerca a Nord-amèrica. Finalment, la Dra. Manresa també participa activament en la divulgació científica, havent format part del comitè científic de la North American Winter Meetings de l'Econometric Society, o de la International Association of Applied Economics.

 

 

  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.