Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.
Corporatiu D’esquerra a dreta, Pau Guardans, president de Barcelona Global, Xavier Comerma, sotsdirector general de Banc Sabadell, i Mateu Hernández, CEO de Barcelona Global

Banc Sabadell i Barcelona Global destaquen la bona percepció internacional de Barcelona com a eina per a atraure talent


27/11/2019
  • Segons l’International Talent Monitor 2019, impulsat per les dues entitats, els professionals internacionals que viuen i treballen a Barcelona segueixen coincidint en que és una ciutat oberta, amb una gran qualitat de vida i una potent reputació
  • L'estudi proposa la creació d'una oficina de tramitació i suport a l'arribada dels professionals internacionals, una política de fiscalitat orientada a l'atracció de talent i potenciar l'educació internacional


 

Barcelona és cosmopolita, amb una qualitat de vida excel·lent i és atractiva per al talent internacional. És el que es desprèn de la quarta edició de l'International Talent Monitor, una enquesta biennal realitzada per Barcelona Global en col·laboració amb Banc Sabadell dirigida al talent internacional que viu i treballa a la ciutat. L'enquesta busca conèixer què pensen aquests barcelonins per elecció (professionals, investigadors, empresaris i artistes, entre d'altres) al voltant de sis eixos: condicions de treball, negocis, integració social, educació, condicions de vida i percepció general.

Xavier Comerma, sotsdirector general de Banc Sabadell i director de la Territorial de Catalunya, ha introduït l'acte i ha expressat que per a l'entitat financera "és un honor poder formar part d'aquest projecte ja que Banc Sabadell comparteix els mateixos objectius que Barcelona Global: projectar Barcelona a nivell internacional, atreure i retenir talent, i contribuir dins del nostre àmbit perquè la comunitat d'expatriats que viu i treballa a la capital catalana se sentin ben acollits". Comerma ha destacat l'aposta del banc per les oficines Welcome, especialitzades en la comunitat expatriada i amb capacitat per atendre els clients en francès, alemany i anglès. A Catalunya ja hi ha deu centres d'aquest tipus: "És una aposta ferma que fa Banc Sabadell cap a la comunitat internacional, que ens enriqueix i ens fa créixer" ha afegit el directiu.

El director comercial de la Territorial de Catalunya de Banc Sabadell, Xavier Ventura, el president de Barcelona Global, Pau Guardans, el CEO de Barcelona Global, Mateu Hernández, i la directora del projecte, Carine Lebecque, han presentat els resultats de l'estudi a l’auditori de la Torre Banc Sabadell.

L'enquesta demostra que els professionals internacionals segueixen percebent Barcelona com una ciutat potent a l'hora d'atraure talent, de manera que Barcelona Global urgeix a aprofitar aquesta percepció.

"Hem de treure partit de la bona reputació de Barcelona entre la comunitat internacional i apostar per mesures que ajudin a la seva arribada efectiva a la ciutat, l'agilitat dels tràmits administratius, la fiscalitat i a promoure l'educació internacional a la ciutat per així atreure i retenir més talent", ha destacat el president de Barcelona Global, Pau Guardans, que ha insistit que, d'aquesta manera, Barcelona "no només serà capaç d'atraure també talent més sènior sinó de fer tornar part del talent local que treballa a l'estranger i que pot aportar molt a la ciutat també amb la seva experiència adquirida".
 

Bones connexions i qualitat de l'oferta cultural

Així, els 1.021 professionals que han contestat l'estudi aquest 2019 destaquen positivament la infraestructura de connexió internacional de Barcelona (5,9 sobre 7), la qualitat de l'oferta cultural (5,9/7), l'accés als esports (5,8/7) i la sanitat, tant pública (5,2/7) com privada (5,5/7). Creuen que la ciutat és capaç d'atraure talent internacional amb facilitat (4,9/7) i es mostren satisfets amb les condicions de treball, de dirigir una empresa i l'ambient de negocis (4,9/7 en els tres casos).

L'ús de l'anglès a la ciutat ha millorat i supera la posició neutral de 2017, amb un 4,4/7 aquest 2019. A més, els internacionals estan satisfets amb la seva integració en la comunitat barcelonina (5,2/7), de la que se senten part (4,4/7), i l'ús del català és vist com un repte.

Entre els principals reptes a què s'enfronta Barcelona destaquen la millora en els processos administratius, (3,3/7), la fiscalitat, la necessitat d'un sistema legal més estable (3,7/7), l'alt cost de vida (3,8/7), la competitivitat dels salaris respecte altres països (3/7) i la manca d'habitatge assequible (3,1/7). Malgrat que es manté en un punt neutre, la satisfacció a l'hora d'invertir (3,9/7) o començar un negoci (4,1/7) ha disminuït respecte a 2017.

La preocupació per la situació política ha augmentat respecte a 2017, amb una valoració més negativa (2,6/7), mentre que la satisfacció amb la seguretat de la ciutat ha baixat un punt (4,1/7).

Segons els experts que han participat en els focus groups, mentre que Barcelona té facilitat per atraure talent jove digital, té un repte a l'hora d'atraure talent sènior, ja que el cost de vida combinat amb els baixos salaris no la fan una ciutat atractiva per a aquest sector. Així, Barcelona és potent atraient i formant talent, però ha de llançar més projectes ambiciosos i atreure més inversió. Molts joves estudien a Barcelona (Màster, PhD, MBA, primera feina) però després d'uns anys es traslladen a una altra ciutat que ofereixi oportunitats millors.

Aquesta necessitat d'atreure talent més madur és possible si es té en compte l'excel·lent reputació de Barcelona en diferents aspectes, com indiquen rànquings internacionals com el de Resonance 2019, que situa Barcelona com a vuitena millor ciutat del món, o un informe de Boston Consulting Group, publicat al maig, on Barcelona és la cinquena ciutat del món preferida pels professionals del sector tecnològic.

Pel que fa a les escoles, la satisfacció general es troba en un 4,7 sobre 7. El criteri més important per escollir una escola continua sent l'idioma (5,8/7). El 43% dels fills del talent internacional assisteix a escoles internacionals, un 23,3% a les concertades i, finalment, un 21,3% a les públiques. Preguntats pels aspectes que millorarien en termes d'educació, el 64% demana una oferta internacional millor, tant privada com concertada o pública. Precisament aquest és, segons Barcelona Global, un dels aspectes que la ciutat ha de millorar si vol posicionar-se com una ciutat atractiva per al talent internacional.
 

Call to action

Després d'analitzar els resultats, Barcelona Global insta a aprofitar la bona percepció internacional que hi ha de la ciutat per treballar en iniciatives que facilitin la seva arribada (administrativament i fiscalment), amb bones escoles internacionals, i que així la ciutat sigui capaç d'atreure més talent i de més qualitat. En aquesta línia, l'associació proposa la creació d'un talent gate, una plataforma de suport a l'arribada dels professionals internacionals; millores en la fiscalitat; creació d'una escola internacional assequible; i una política metropolitana d'habitatge assequible.

  • Creació d'una oficina de suport a l'arribada del talent internacional: tot i que l'Ajuntament de Barcelona ha creat (en línia a propostes anteriors de Barcelona Global) una pàgina online que recull la informació necessària sobre l'aterratge a la ciutat, Barcelona Global considera necessari i urgent fer un pas més per accelerar els processos administratius i unificar-los en un únic punt d'informació si la ciutat vol ser un imant per al talent. Aquesta proposta ja ha estat traslladada tant a la delegada del Govern Espanyol com a l'Ajuntament de Barcelona i es percep una actitud positiva al respecte. A més, ha de ser capaç d'atraure també talent internacional sènior, a través de projectes ambiciosos i captació de més inversió.
  • Política de fiscalitat enfocada al talent i les empreses: Barcelona necessita una política de fiscalitat enfocada a atreure talent, com ja han fet altres ciutats com Lisboa, Milà o París. En aquesta línia, Barcelona Global presentarà en els propers mesos un document on s'apunten les mesures necessàries en material de fiscalitat per startups i scale-ups. Es tracta d'un informe fruit de la feina d'un grup d'experts format per les principals firmes d'advocats de la ciutat: Garrigues, Cuatrecasas, Deloitte, Uría Menéndez, Osborne & Clarke, KPMG, Martínez Comín, Gómez-Acebo y Pombo, Toda Nel·lo, EY, PwC i Roca Junyent. Els experts han avaluat el tractament fiscal i comercial de l'ecosistema emprenedor en diferents jurisdiccions internacionals, han realitzat una anàlisi en profunditat de diferents elements de el sistema tributari actual i han detallat propostes de millora. Aquesta presentació se sumarà a la que Barcelona Global ja va fer a el Govern d'Espanya i la Generalitat per millorar l'atractiu del país en clau fiscal tant per al talent internacional com per al nacional que resideix actualment a l'estranger. En el seu moment, la proposta es va presentar tant al secretari d'Estat d'Hisenda de PP com a la secretària d'Estat d'Hisenda del PSOE, així com a alts representants de la Generalitat. En ambdues reunions es va percebre una bona receptivitat a la proposta i s'espera a la configuració de el nou govern per reprendre les negociacions.
  • Una escola internacional assequible per a les famílies internacionals: Barcelona Global, en el context de el Projecte Agenda de Barcelona -finançat per Fundació Puig, CaixaBank, Banc Sabadell, Agrolimen, ISP-Rebold, Catalana Occident, Port Aventura i Unico Hoteles-, està treballant per abordar aquesta necessitat. Un equip d'experts treballa en identificar les característiques d'una nova escola internacional a Barcelona, ​​avaluar la viabilitat d'un model econòmic i identificar socis i operadors potencials. S'espera que en els propers mesos hi hagi avenços significatius en aquest sentit.
  • Política metropolitana d'habitatge assequible: Barcelona Global ha treballat amb més de 50 experts entre arquitectes, urbanistes, consultors, fiscalistes, desenvolupadors, constructors, inversors, institucions financeres, fundacions i empreses tecnològiques en l'informe "El repte de l'habitatge a Barcelona: propostes per a una solució necessària". El document aposta per una gestió metropolitana de la política d'habitatge i un augment en l'estoc d'habitatge assequible de lloguer, amb impuls públic i inversió privada i ha estat presentat a totes les autoritats en aquesta àrea per treballar amb ells.


Perfil del talent

Segons l'International Talent Monitor, el talent internacional que viu a Barcelona és europeu (65%, respecte al 25% de el continent americà i el 5% asiàtics) i la majoria, un 45%, té entre 35 i 49 anys (respecte al 38 % d'edats compreses entre els 18 i els 34 anys i la resta per sobre dels 50).

El 56% té estudis de màster i un 14% de doctorat. Pel que fa a la situació professional, el 52% és empleat en una companyia espanyola o estrangera, un 8% en una universitat o un centre de recerca, mentre que un 27% són emprenedors o freelances. Els sectors laborals més habituals són el tecnològic, seguit de la consultoria i la investigació.

Un 61% porta menys de cinc anys vivint a la ciutat. El 43% no té pensat abandonar Barcelona, ​​un 24% no ho contempla en els propers anys i un 23% sí que té pensat mudar-se en un futur. En aquest sentit, la causa principal de deixar la ciutat seria per una oportunitat millor (24%).

Aquesta quarta edició ha comptat amb un Advisory Committee format per 12 persones que ha guiat les diferents etapes del procés, així com amb 58 experts de sectors clau que han participat en sis Focus Groups, on s'han analitzat els resultats. A més, més de 120 organitzacions internacionals (empreses, institucions, centres de recerca, cambres de comerç internacionals, escoles internacionals, associacions, etc.) han actuat com a multiplicadors per fer arribar l'enquesta a més internacionals.

  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.