Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.
Corporatiu

Banc Sabadell guanya 1.028 milions d'euros fins al setembre i eleva la rendibilitat fins a l'11,6%


26/10/2023
  • El marge recurrent (marge d'interessos + comissions – costos) augmenta un 38,8% interanual
  • La ràtio de capital CET1 fully loaded incrementa 59pb durant l'any i arriba al 13,13%
  • El benefici net individual de TSB augmenta un 48% interanual, i la contribució al Grup arriba als 161 milions d'euros
  • El Consell d’Administració aprova un dividend a compte en efectiu de tres cèntims per acció, un 50% més que l’import del mateix pagament de l’any anterior

26 d'octubre del 2023. El Grup Banc Sabadell ha tancat el tercer trimestre amb un benefici net atribuït de 1.028 milions d'euros, un 44,9% més que el mateix període de l'any anterior. El marge recurrent (resultat de sumar el marge d'interessos i les comissions, i restar-ne els costos) augmenta un 38,8% interanualment, mentre que el ROTE arriba a l'11,6%.

El conseller delegat, César González-Bueno, ha destacat que “el tancament del tercer trimestre torna a mostrar avenços significatius en els resultats, gràcies a la involucració de tots els equips del banc. Seguim amb la transformació radical del nostre negoci per tal d'ampliar la base de clients i elevar-ne la vinculació, oferint-los la millor qualitat de servei. En aquest context, el Consell ha aprovat un dividend a compte en efectiu de tres cèntims per acció, que es pagarà al desembre, fet que suposa un 50% més que l'import de l'any anterior per a aquest pagament”.

El director financer, Leopoldo Alvear, ha remarcat que “un trimestre més hem estat capaços de generar capital orgànicament, cosa que ens ha permès situar la nostra ràtio CET1 fully loaded al 13,13%. Això ha estat possible gràcies a la millora de la nostra rendibilitat, que estem augmentant per sobre del previst i ja s'acosta a cobrir el cost de capital. Els resultats són certament satisfactoris, com reflecteixen el sòlid creixement del marge recurrent i la millora del cost de risc de crèdit, entre d'altres magnituds”.

Marge i comissions

Els ingressos del negoci bancari (marge d'interessos més comissions netes) arriben als 4.559 milions d'euros, un 18,7% més en termes interanuals, i en aquest mateix període el marge d'interessos creix un 29,0%, fins a situar-se als 3.512 milions.

Per contra, les comissions netes baixen un 6,3% els nou primers mesos de l'any, fins a 1.047 milions d'euros, mentre que el total de costos creix un 3,2%, fins a 2.231 milions d'euros.

Fruit del creixement d'ingressos i el control dels costos, malgrat la inflació, la ràtio d'eficiència del grup ha millorat 5,3 punts en un any, fins a assolir el 48,7% (el 43,1% sense tenir en compte al TSB).

A més, el marge de clients ha continuat la tendència alcista i al final de setembre s'ha elevat al 2,99%, després de créixer més de mig punt en un any.

Activitat comercial

El crèdit viu de Banc Sabadell tanca el mes de setembre del 2023 amb un saldo de 151.627 milions d'euros, cosa que representa una caiguda interanual del 3,3% per les amortitzacions d'hipoteques, la menor puixança de la inversió empresarial i els venciments de préstecs d'administracions públiques. A la comparativa intertrimestral, el crèdit decreix un 1,4%, impactat en part per l'estacionalitat.

A Espanya, la nova producció de crèdit a empreses, és a dir, el finançament a mitjà i llarg termini sense incloure el circulant, puja a 9.024 milions d'euros els nou primers mesos de l'any, fet que suposa un increment del 8% respecte al mateix període de l'any anterior. Tot i això, la concessió d'hipoteques baixa un 29%, fins als 3.010 milions d'euros.

La moderació de la demanda de crèdit per a l'adquisició d'habitatge contrasta amb el dinamisme del crèdit al consum, que creix un 27% els tres primers trimestres, en què s'ha elevat a 1.581 milions.

Idèntica tendència a l'alça s'observa a la facturació de targetes (avança a un ritme del 7% i puja en els nou mesos a 17.281 milions d'euros) i de TPVs (s'incrementa un 12%, fins a 39.307 milions d'euros). Els datàfons de Banc Sabadell van fer 1.201 milions de transaccions entre el gener i el setembre.

Mentrestant, els recursos de clients en balanç tanquen el tercer trimestre en 161.973 milions d'euros, fet que suposa un 0,8% menys interanual i un 0,5% menys intertrimestral. Els saldos de comptes a la vista se situen a 136.511 milions d'euros, amb un descens del 7,6% interanual. D’altra banda, els dipòsits a termini sumen 24.184 milions d'euros, amb una alça del 52,1% respecte al setembre del 2022 i d'un 12,6% respecte al trimestre anterior.

Els recursos de clients fora de balanç arriben als 39.342 milions d'euros al tancament del setembre del 2023, fet que suposa un increment del 3,4% interanual. Aquest augment s'explica principalment per la bona evolució dels fons d'inversió.

Els actius totals del grup totalitzen 243.261 milions d'euros, cosa que representa un descens del 6,6% en la comparativa interanual per la devolució anticipada de la TLTRO III. Durant el trimestre es mantenen estables.

La ràtio de capital augmenta 26pb durant el trimestre i se situa en el 13,13%

La ràtio CET1 fully-loaded a tancament de setembre se situa en el 13,13% i augmenta 26 punts bàsics durant el trimestre, mentre que la ràtio de capital total puja al 18,35%. El MDA buffer se situa en 428 punts bàsics, oferint un ampli matalàs per sobre dels requeriments.

La ràtio loan to diposit al tancament del setembre del 2023 se situa en el 94,6%, amb una estructura de finançament detallista equilibrada, mentre que la LCR (Liquidity Coverage Ratio) arriba al 220% al tancament del setembre.

Reducció d'actius problemàtics

Els actius problemàtics presenten un saldo de 6.930 milions al setembre del 2023, dels quals 5.891 milions són préstecs dubtosos i 1.039 milions són actius adjudicats. L'últim any, els actius problemàtics es redueixen 109 milions d'euros, mentre que durant el trimestre la reducció és de 41 milions.

La reducció del saldo viu de crèdit evita que aquesta caiguda dels actius problemàtics es tradueixi en una caiguda a la ràtio de morositat, que al setembre se situa en el 3,54%, davant del 3,40% d'un any abans. Comparat amb el trimestre anterior, es manté pràcticament estable.

La millora de la qualitat del balanç es reflecteix en un ascens de la cobertura d'actius problemàtics, que incorporant el total de provisions se situa en el 53,9%, mentre que la de préstecs dubtosos (stage 3) puja fins al 56, 5%, i la dels actius adjudicats puja al 38,9%.

Fruit de tot això, el cost de risc del crèdit millora respecte al trimestre anterior i se situa en 43 punts bàsics. El cost de risc total del grup també observa una tendència positiva i es col·loca a 55 punts bàsics, cinc punts bàsics millor que a l'inici de l'exercici.

TSB continua incrementant la seva aportació positiva

TSB tanca el tercer trimestre del 2023 amb un benefici individual després d'impostos de 152 milions de lliures, un 48,1% més a la comparativa interanual. La contribució positiva als comptes del Grup Banc Sabadell és de 161 milions d'euros.

L'entitat britànica incrementa un 15,4% el marge recurrent en la comparativa interanual, fins a 280 milions de lliures, mentre que el marge d'interessos creix un 9,3%, fins a 784 milions de lliures. Les comissions netes baixen un 9,6%, a 79 milions de lliures, i els costos augmenten un 3,7% i se situen en 583 milions de lliures.

El banc executa el 88,8% del seu programa de recompra d'accions

Banc Sabadell ha executat fins ara un 88,8% del programa de recompra d'accions. Aquest programa, establert per un import màxim de 204 milions d'euros, es va iniciar a principis de juliol després de rebre les autoritzacions corresponents, i té com a objectiu reduir el capital social de Banc Sabadell mitjançant l'amortització de les accions pròpies recomprades.

Dividend a compte de tres cèntims, un 50% més

El Consell d'Administració de Banc Sabadell ha acordat, amb data 25 d'octubre del 2023, la distribució d'un dividend a compte dels resultats de l'exercici 2023 per un import de tres cèntims bruts per acció a pagar en efectiu, que s'abonarà el proper 29 de desembre. Aquest dividend representa un 50% més que la xifra abonada l'any anterior, quan es van distribuir dos cèntims bruts per acció com a dividend a compte.

  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.