Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.
Corporatiu

Banc Sabadell guanya 859 milions d’euros i eleva el payout fins al 50%


26/01/2023
  • El volum de crèdit del Grup creix el 0,8% durant l'any. A Espanya, la cartera hipotecària incrementa un 1,4% i el crèdit a empreses un 0,4%
  • El nivell d'activitat comercial continua fort: la facturació de TPVs al 4T creix un 23% i la de targetes augmenta un 11%, comparat amb el mateix trimestre de l'any anterior
  • La ràtio de capital CET1 fully loaded puja i se situa al 12,54%
  • TSB aconsegueix un benefici individual abans d'impostos de 184 milions de lliures, xifra rècord des de la seva integració al Grup
  • El consell d'administració aprova elevar el payout al 50%, un pagament complementari en efectiu de 0,02 euros per acció i la recompra d'accions per 204 milions d'euros. Aquesta recompra d'accions està subjecta a autorització prèvia regulatòria

El grup Banc Sabadell ha tancat l'exercici 2022 amb un benefici net atribuït de 859 milions d'euros, un 61,9% més que l'exercici anterior. El marge recurrent de l’entitat (marge d’interessos + comissions – costos) augmenta un 26,3% interanualment. El ROTE se situa al 7,8%, per sobre dels objectius marcats per a l'any 2022.

El conseller delegat, César González-Bueno, ha destacat que “totes les unitats de negoci han incrementat la seva rendibilitat al llarg de l'any: banca d'empreses, banca de particulars, banca corporativa i d'inversió, TSB i les unitats de negoci internacionals”. Així mateix, ha emfatitzat que “els equips del banc estan executant l'estratègia amb determinació i això sens dubte està donant els seus fruits. Afrontem l'any 2023 amb un optimisme raonable, per la fortalesa de la nostra xarxa comercial i la confiança dels nostres clients”.

El director financer de Banc Sabadell, Leopoldo Alvear, ha afirmat per la seva banda que “el nostre perfil de risc continua millorant interanualment, la ràtio de mora es redueix en 25pbs i la nostra capacitat de generar capital de forma orgànica situa la nostra ràtio de solvència al 12,54% al final de l’exercici, impulsada per la millora del marge recurrent o resultat core, que augmenta un 26,3%”.

Marge i comissions

Els ingressos del negoci bancari (marge d'interessos + comissions netes) arriben a 5.289 milions d'euros, un 8,1% més en termes interanuals. El marge d’interessos augmenta interanualment un 10,9% fins als 3.799 milions.

Les comissions netes pugen a 1.490 milions d'euros al tancament de l'exercici 2022, fet que representa un creixement de l'1,5% interanual.

El total de costos se situa en 2.883 milions d'euros al tancament d'exercici, un 12,8% inferior respecte de l'any anterior. Així mateix, a la comparativa interanual, els costos recurrents disminueixen un 3,5% pels estalvis en despeses de personal després de dur-se a terme els plans d'eficiència a Espanya, així com per una reducció de les despeses generals.

Bon comportament de la inversió

El crèdit viu de Banc Sabadell tanca l'any amb un saldo de 156.130 milions d'euros, fet que suposa un creixement del 0,8% durant l'any. A Espanya, la cartera hipotecària arriba als 39.027 milions i creix un 1,4%, i el crèdit a pimes i grans empreses tanca l'exercici amb 43.409 milions i augmenta un 0,4% respecte a l'exercici anterior.

Per la seva banda, la nova producció de crèdit al consum a Espanya se situa en 1.683 milions i augmenta un 14% interanual.

El nivell de l'activitat comercial a Espanya s'ha mantingut fort el darrer trimestre de l'any. Així, la facturació de targetes al 4T arriba als 5.887 milions i creix un 11% interanual i la facturació de TPVs puja a 12.236 milions i augmenta un 23%, comparat amb el mateix trimestre de l'any anterior.

Al tancament de l'exercici 2022, els recursos de clients al balanç totalitzen 164.140 milions d'euros i creixen un 1,3% interanual. Els saldos de comptes a la vista són de 147.540 milions d'euros, amb un increment del 0,2% interanual. Els dipòsits a termini totalitzen 16.141 milions d'euros i creixen un 9,0% respecte al tancament de l'exercici de 2021 i un 1,5% respecte al trimestre anterior.

Els recursos de clients fora de balanç pugen a 38.492 milions d'euros al tancament d'exercici 2022, fet que suposa una disminució del 7,6% interanual, principalment en fons d'inversió, que totalitzen 22.581 milions, conseqüència de la volatilitat dels mercats. A la comparativa intertrimestral, s'observa un creixement de l'1,2%.

Els actius totals del grup pugen a 251.380 milions d'euros, mantenint-se estables a la comparativa interanual, i reduint-se un 3,5% a la comparativa intertrimestral per la devolució de 10.000 milions de la TLTRO III.

La ràtio de capital se situa al 12,54%

La ràtio CET1 phase in se situa al 12,66% al tancament de l'exercici i augmenta 1pbs  respecte al trimestre anterior. Per la seva banda, la ràtio CET1 fully-loaded se situa en el 12,54% i augmenta 2pbs durant el trimestre. La ràtio de capital total phase in puja al 17,13% en el tancament de l'exercici, situant-se per sobre del requeriment regulatori amb un MDA buffer de 402pbs. Pel que fa a la gestió de la liquiditat, la ràtio LCR (Liquidity Coverage Ratio) se situa en el 234% a nivell de grup a tancament del 2022.

Millora del perfil de risc

Els actius problemàtics totalitzen 6.971 milions d'euros al tancament de l'exercici 2022, 5.814 milions dels quals són préstecs dubtosos i 1.157 milions actius adjudicats. La cobertura d'actius problemàtics incorporant el total de provisions se situa en el 52,3%, i la cobertura de préstecs dubtosos (stage 3) amb el total de provisions del 55,0% i del 38,3% per als actius adjudicats.

La ràtio de morositat a tancament 2022 mostra un comportament positiu i se situa al 3,41%, que compara amb el 3,65% del tancament de l'any anterior.

El cost del risc del crèdit se situa en 44pbs al tancament del 2022, una reducció de 5pbs a la comparativa interanual.

Rècord de beneficis abans d’impostos a TSB des de la seva integració al Grup

L'exercici 2022, TSB ha conclòs amb un benefici individual abans d'impostos de 184 milions de lliures, un 16,5% més interanualment. Aquesta xifra ja descompta l’impacte extraordinari de la multa de 48,65 milions de lliures per la migració tecnològica del 2018 i, amb tot, TSB obté el millor resultat de la filial des de la seva integració al Grup. El benefici net individual de TSB és de 102 milions de lliures, mentre que la contribució positiva als comptes del Grup Banc Sabadell és de 87 milions d'euros.

TSB ha incrementat un 71,6% el marge recurrent (marge d'interessos + comissions – costos) en la comparativa interanual, reforçant el seu fort dinamisme comercial. El marge d'interessos totalitza 982 milions de lliures al tancament del 2022 i augmenta un 13,0% interanual pel fort creixement de volums d'hipoteques durant l'any. Les comissions netes creixen un 10,2% interanual i pugen a 114 milions de lliures per comissions de serveis més grans, especialment de targetes. Els costos se situen en 748 milions de lliures i baixen un 4,8% interanualment.

El payout puja al 50%

El consell d'administració de Banc Sabadell ha acordat incrementar el payout fins al 50% dels beneficis corresponents a aquest exercici, que compara amb el 31,8% de l'any anterior. Així mateix, ha proposat per a aprovació a la propera Junta d'Accionistes un dividend en efectiu complementari de 0,02 euros per acció, així com la recompra de 204 milions d'euros en accions. Aquesta recompra d'accions està subjecta a autorització prèvia regulatòria.

 

 
 

A aquesta retribució cal sumar el dividend a compte de 0,02 euros abonat a finals de desembre del 2022.

D'aquesta manera, la retribució total puja a 430 milions d'euros, cosa que equival a una rendibilitat per dividend del 8,7% considerant la cotització a tancament del 30 de desembre del 2022, últim dia de cotització de l'any passat (0,88 euros per acció).

Millora del rating

L'agència de qualificació creditícia S&P Global Rating ha elevat recentment la nota de solvència de Banc Sabadell com a emissor de deute a llarg termini fins a 'BBB' amb perspectiva estable i com a emissor a curt termini fins a 'A-2', també amb perspectiva estable.

 

 

 

  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.