Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.

Els accionistes donen suport majoritàriament a tots els acords en una junta amb un alt percentatge de participació


26/03/2021
  • La junta aprova la gestió i els resultats de l'exercici del 2020 i el nou paper no executiu del president, la tasca del qual es focalitzarà en els aspectes estratègics i de control i supervisió de la gestió de l'entitat
  • Els accionistes ratifiquen el nomenament de César González-Bueno com a nou conseller delegat i el d'Alicia Reyes com a consellera independent, i aproven també la creació de les noves comissions de Crèdits i d'Estratègia i Sostenibilitat
  • Josep Oliu: "El 2020 s'han posat els fonaments per a la sostenibilitat futura del banc com a entitat independent, competitiva i rendible. El repte és fer créixer el balanç, mantenint unes ràtios de capital adequades i un servei al client de qualitat i diferencial"

 

La Junta General d'Accionistes de Banc Sabadell, celebrada a Alacant i en la qual ha participat el 61,14% del capital social, ha aprovat la gestió i els comptes anuals del 139è exercici social de l'entitat. L'acte s'ha celebrat a l'Auditori de la Diputació d'Alacant amb l'aforament limitat i seguint totes les mesures de seguretat, prevenció i higiene, a més de per mitjans telemàtics.

En el transcurs de la reunió, s'han aprovat els informes d'informació no financera i de remuneracions dels consellers, així com la nova configuració de la presidència de l'entitat com a no executiva. D'aquesta manera, a partir d'ara, el president es focalitzarà en els aspectes estratègics i de control i supervisió de la gestió de l'entitat, mentre que la direcció executiva correspondrà al conseller delegat.

També s'han ratificat els nomenaments de César González-Bueno com a nou conseller delegat del grup i d'Alicia Reyes com a consellera independent. Reyes cobreix la vacant generada per la jubilació de Josep Lluís Negro. Cal destacar, així mateix, la creació de la Comissió Delegada de Crèdits, per a l'anàlisi i l'aprovació setmanal de riscos de crèdit, i la Comissió d'Estratègia i Sostenibilitat, en la qual es durà a terme l'escrutini i promoció d'iniciatives estratègiques rellevants i de mesures socials i mediambientals. Aquesta última comissió serà presidida per Josep Oliu.
 

Intervenció del president
Vídeo amb missatges de Josep Oliu:
https://www.youtube.com/watch?v=6lPwQu3-soM

El president Oliu ha iniciat la seva intervenció amb una referència a les circumstàncies excepcionals de l'any 2020: "El recordarem sempre com un any extraordinari, l'any de la pandèmia. El banc, davant d'aquest entorn inesperat, ha actuat com a infraestructura crítica i ha respòs amb eficàcia i rapidesa". En aquest sentit, el president ha destacat el paper de Banc Sabadell com a facilitador de liquiditat i d'avals públics per a les empreses i de moratòries per als clients particulars, i l’exercici de prudència de l'entitat "fent provisions extraordinàries alhora que es desprenia de les cues d'actius reals o impagats de més antiguitat. Tot plegat amb l'objectiu de reforçar la solvència i la capacitat d'afrontar els efectes de la pandèmia en el futur immediat".

"Som davant d'una crisi asimètrica. Afortunadament, la reacció immediata de la ciència ha permès crear vacunes i tractaments que, sens dubte, posaran fre a l'expansió de la malaltia". El president ha remarcat el paper dels bancs centrals com a proveïdors de liquiditat i la resposta europea amb el Fons Next Generation, que ha valorat com "una fita en el procés de desenvolupament de la Unió Europea".

Oliu ha afirmat que "en aquest context, la banca ha estat i és clau en la solució dels problemes de les empreses, tant per facilitar en tot moment la continuïtat operativa del sistema de pagaments, com per ser el vehicle de canalització dels ajuts públics". El president ha explicat la visió del Consell sobre el futur immediat del banc per fer front a aquests reptes: "Hem decidit posar focus en l'activitat domèstica durant els propers anys juntament amb la també important diversificació internacional, buscant valor en negocis que produeixin més rendibilitat per a l'accionista".

El president s'ha referit també a la designació de César González-Bueno com a nou conseller delegat de l'entitat, de qui ha destacat "la seva exitosa experiència liderant processos d'innovació digitalització i reestructuració en diferents entitats", i ha agraït a Jaume Guardiola "el seu paper fonamental en els darrers 14 anys com a conseller delegat". També ha detallat als accionistes el seu nou rol com a president no executiu: "La meva tasca -ha explicat- serà la de coordinar les actuacions del Consell, assegurant en tot moment els contrapesos adequats a la direcció executiva, mitjançant el funcionament de les seves comissions".

En l'última part del seu discurs, Josep Oliu ha llançat un missatge en positiu afirmant que "el futur es presenta avui molt més esperançador". "En aquest any 2020 s'han posat els fonaments per a la sostenibilitat futura del banc com a entitat independent, competitiva i rendible. Sens dubte, el gran repte que el banc té és el d'adaptar la seva oferta de producte a un món digital", ha afegit. La intervenció ha conclòs amb un reconeixement a l'esforç fet per l'equip de professionals de l'entitat: "Han posat el banc en una llançadora cap al futur, -ha dit- i espero que el camí estratègic emprès es mostri aviat amb una execució d’èxit per a tots els accionistes".
 

Intervenció de Jaume Guardiola
Vídeo amb missatges de Jaume Guardiola:
https://www.youtube.com/watch?v=7dX5KX4u0io

Jaume Guardiola, en la seva darrera compareixença com a conseller delegat, s'ha referit al context general i a les principals magnituds de l'any. A la primera part de la seva intervenció ha subratllat que el 2020 ha estat "un any complex en el qual Banc Sabadell ha enfortit la seva posició financera i el seu balanç, ha mostrat una excel·lent dinàmica comercial i ha acompanyat als seus clients, i la societat en general, per contribuir a mitigar els efectes de la pandèmia".

Guardiola s'ha referit als quatre impactes extraordinaris en el balanç durant el 2020: les provisions extraordinàries de 1.200 milions d'euros "que han permès cobrir els potencials impactes de la crisi del COVID-19"; els costos extraordinaris de reestructuració, de 314 milions a Espanya i 101 milions al Regne Unit, "que permeten millorar substancialment les bases de costos de cara a el futur"; la plusvàlua de 599 milions d'euros de la cartera ALCO, amb la qual s'han finançat tant els plans de reestructuració com les vendes d'actius problemàtics; i, finalment, la plusvàlua de 293 milions per la venda de la gestora d'actius. En referència a aquesta última venda, Guardiola ha destacat l'acord amb Amundi: "Aquesta aliança ens permetrà impulsar la proposta comercial d'estalvi-inversió, una prioritat estratègica per al banc".

Per Guardiola, les cinc fites més rellevants que Banc Sabadell ha aconseguit en l'exercici 2020 són la sòlida posició de capital, la liquidació d'actius problemàtics, la implementació d'un pla d'eficiència a Espanya, el creixement del negoci i la digitalització, i la consolidació del compromís amb la societat i la sostenibilitat. Des del punt de vista comercial, algunes de les dades que ha destacat són els 12.000 milions d'euros en crèdit nou a empreses i autònoms dins de el marc de la línia ICO; les 65.000 moratòries de crèdit a particulars i autònoms; el creixement de 13 punts bàsics en la quota de crèdit a llars; el creixement del nombre de grans empreses que són clients del banc, que ha incrementat fins al 71%; o el creixement del 8,6% del crèdit de Banca Corporativa respecte a l'any anterior, entre d’altres.

El conseller delegat sortint també s'ha referit a TSB, tant a les mesures de suport desplegades per fer front a la pandèmia com a l’acompliment del negoci: "El ritme comercial de TSB ha estat excel·lent". Pel que fa a l'execució del pla estratègic de la filial britànica, ha afegit que "s'ha accelerat durant l'any, de manera que TSB tornarà al camí dels beneficis el 2021, abans del previst". Guardiola també s'ha referit a l'activitat del banc a Mèxic: "El Sabadell -ha afirmat- ocupa la desena posició en el rànquing de finançament empresarial al país. En només sis anys, ha aconseguit arribar a un lloc molt rellevant en el mercat".

Jaume Guardiola ha finalitzat la seva intervenció desitjant sort a el nou conseller delegat César González-Bueno, i ha expressat el seu agraïment a tot l'equip de Banc Sabadell "Sou un exemple de professionalitat, dedicació, compromís i vocació de servei. Ha estat un privilegi treballar durant aquests últims catorze anys, colze a colze, amb vosaltres".
 

Intervenció de César González-Bueno
Vídeo amb missatges de César González-Bueno:
https://www.youtube.com/watch?v=cTzgBVm6OtA

En la seva intervenció, el nou conseller delegat, César González-Bueno, ha expressat que "és un enorme orgull passar a formar part de l'equip de Banc Sabadell, un banc amb 140 anys d'història, amb una trajectòria de creixement, i que ha sabut cultivar la relació amb els clients com cap altra entitat a Espanya, especialment entre les empreses, pimes i negocis".

González-Bueno s'ha referit a continuació al nou organigrama: "Aquesta estructura organitzativa -ha apuntat- té com a objectiu principal alinear tots els equips del banc per incrementar, encara més, el nostre focus en els clients, i millorar la nostra capacitat de donar resposta a les seves necessitats". Pel que fa al negoci a Espanya, ha detallat la distribució interna de cadascuna de les tres grans unitats que s'han creat, Banca de Particulars, Banca d'Empreses i Banca Corporativa, i ha posat l'accent en "la responsabilitat directa de cada negoci a Espanya sobre part de les funcions i capacitats corporatives en les àrees de Finances, Organització i Recursos, Operacions i Tecnologia, Riscos i Assessoria Jurídica. D'aquesta manera, es dota cada negoci de més autonomia i agilitat". Els negocis al Regne Unit i a Mèxic no experimentaran canvis organitzatius i, segons ha expressat González-Bueno, "no es contempla iniciar cap procés de venda en un futur pròxim, i seguiran amb un focus clar en accelerar el camí de rendibilitat i augmentar la seva contribució financera a el grup".

El conseller delegat ha conclòs la seva intervenció amb un missatge de confiança per als accionistes: "El gran equip del banc i jo mateix concentrarem els esforços en augmentar la creació de valor per a l'accionista i en projectar el banc cap al futur, generant un impacte positiu en els clients, els membres de l'organització, l'economia i la societat".

 

  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.