Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.
Corporatiu

Els arquitectes Gonzalo Gutiérrez i Adrià Escolano guanyen el Premi Solvia a la Innovació en l’Habitatge


26/11/2014
Els arquitectes Gonzalo Gutiérrez Araujo i Adrià Escolano Ferrer, autors del projecte Arrabal, han guanyat el Premi Solvia a la Innovació en el Disseny de l’Habitatge, convocat per la immobiliària de Banc Sabadell amb l’objectiu d’estimular la innovació en arquitectura i la pluja d’idees que contribueixin a definir com ha de ser l’habitatge del segle XXI.  

El projecte guanyador, presentat amb el lema “Arrabal”, proposa un edifici caracteritzat per un enginyós sistema de construcció progressiu, en què l’administració dóna la infraestructura sobre la qual es desenvolupa un innovador format de tinença i gestió, que aprofita l’energia del que és públic per normalitzar un escenari desitjable de complicitat comunitària.   Pel president del jurat i vicepresident de Solvia, Miguel Montes, aquest premi i la resposta que ha tingut la convocatòria “evidencien que hi ha molt d’interès a reflexionar sobre l’habitatge, que ha de satisfer les necessitats de la nova societat i que els joves professionals són molt conscients que el sector immobiliari ha de canviar el seu paradigma tradicional per adaptar-se a les necessitats i expectatives de l’usuari actual”. Ha dit, també, que “a Solvia estem molt satisfets de promoure el talent i la creativitat, de contribuir d’una manera pràctica a aquest interès per la innovació i de veure, al mateix temps, que la nostra proposta ha tingut aquesta magnífica acollida.”  

Integració de l’espai públic i l’espai domèstic
 

El jurat del certamen ha valorat que la proposta integri múltiples nivells d’intervenció i d’actuació -des de la ciutat al dormitori, o des de l’obra nova a la rehabilitació ben cuidada- i es sumi a la imatge i essència d’una ciutat complexa on cada lloc requereix una mirada particular i intensa. També ha tingut en compte el diàleg permanent amb l’espai públic que planteja, aprofitant l’energia del que és públic per normalitzar un escenari desitjable de complicitat comunitària.
  El projecte guanyador incorpora un enginyós sistema de construcció progressiva, on l’administració proveeix de la infraestructura sobre la qual es desenvolupa un innovador format de tinença i gestió, que destaca, així mateix, per la qualitat dels espais proposats i el programa difús del domèstic, on les funcions es compatibilitzen amb estances satèl·lits sense un ús predeterminat.  

Joves arquitectes amb trajectòria brillant
 

Els guanyadors del Premi Solvia a la Innovació en l’Habitatge, que actualment viuen a Marbella, tenen una trajectòria brillant, tot i la seva joventut. L’arquitecte Gonzalo Gutiérrez Araujo, nascut a Madrid fa 33 anys i format a la Universitat Europea de Madrid, ha desenvolupat la seva carrera professional a diferents equips a Espanya, Anglaterra i França, i ha obtingut diversos guardons nacionals i internacionals. Pel que fa a l’arquitecte Adrià Escolano Ferrer, nascut a Barcelona el 1985, es va formar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB). La seva carrera professional s’ha desenvolupat fins ara fonamentalment a Espanya i també ha obtingut diferents guardons.  

Un guanyador i tres mencions especials
 

Al Premi Solvia a la Innovació en el Disseny de l’Habitatge, la convocatòria del qual es va donar a conèixer el juliol passat, s’han presentat un total de 237 projectes, fets majoritàriament per arquitectes ubicats a Espanya. Les comunitats més prolífiques han estat Catalunya (40%), Comunitat de Madrid (20%), Comunitat Valenciana (12%) i Andalusia (7%). Si bé el certamen no tenia caràcter internacional, també s’han rebut projectes que han vingut d’Alemanya, Bèlgica, Itàlia i Polònia, i un total de 24 propostes d’arquitectes d’Argentina, Colòmbia, Mèxic, Perú, República Dominicana, Uruguai i Veneçuela.   Dels 237 arquitectes participants, el 60% va correspondre a professionals de menys de 40 anys, tot i que també s’hi van presentar 15 equips liderats per arquitectes de més de 60. L’octubre passat, el jurat va seleccionar les propostes finalistes. En total, nou arquitectes han disputat aquest últim mes la fase decisiva del certamen amb la presentació de la maqueta dels seus respectius projectes. El jurat va acordar per unanimitat seleccionar un únic guanyador, però també va atorgar tres mencions especials als projectes següents:  

Projecte Sello Oliva:
per la pertinent anàlisi i reflexió sobre el parc d’habitatges de Solvia, com un punt excel·lent d’arrencada d’una investigació sobre com s’ha d’actuar en edificis existents, generant un protocol i un catàleg de solucions adaptables. Signen aquest projecte els arquitectes de Madrid Alfonso Rengifo, Miguel Fernández-Galiano, Regina Valle, Laia Cervelló, Ignacio Conejero i Catalina Vázquez.
 
Projecte Ciclo Habitacional: per una aposta tipològica intel·ligent que organitza l’habitatge en estances desjerarquitzades, organitzades per una malla articulada de paraments flexibles que adapten l’emmagatzematge i els programes tècnics. Una casa adaptable, que creix i decreix amb l’usuari i permet agregar o segregar parts. Els autors són les arquitectes de Barcelona Marta Armengol, Ivette Gasol, Carlota de Gispert, Anna Llonch i Lucía Millet.  

Projecte Our House in the middle of the street:
per una decidida aposta pel comunitari com a llindar entre el públic i el privat, a través de la intensificació d’un espai d’accés que articula els programes del bloc lineal. Es tracta d’un projecte signat pels arquitectes de Barcelona Federico Ortiz-Sánchez i Lucía de Val Cremades.
  El Premi Solvia a la Innovació en l’Habitatge està dotat amb un import de 20.000 euros i una escultura d’Alberto Peral. L’objectiu és estimular la innovació en arquitectura i promoure una reflexió sobre el procés immobiliari en el context actual de canvi i d’introducció de nous usos i models socials, aportant idees que contribueixin a definir com ha de ser l’habitatge del segle XXI (més informació a www.solviainnova.com).  

El jurat del premi està integrat per Miguel Montes (vicepresident de Solvia), els arquitectes Anne Lacaton (Lacaton & Vassal), Josep Bohigas, Juan Herreros, Xavier Monteys i Zaida Muxí, i també per Miquel Molins (president de la Fundació Banc Sabadell), Ramon Rovira (director de Comunicació i de Relacions Institucionals de Banc Sabadell).  

Solvia, un referent del sector immobiliari
 

El Premi Solvia forma part d’una sèrie d’iniciatives liderades per Solvia, l’operador immobiliari de Banc Sabadell, amb la finalitat d’incidir en el que ha de ser el nou model del sector immobiliari dels anys pròxims. És la primera immobiliària que a Espanya llança una iniciativa d’aquestes característiques, cosa que posa de manifest que el projecte de Solvia transcendeix més enllà del que és habitual a les empreses d’aquest sector. Aquesta iniciativa s’uneix a altres que impulsa com ara Solvia Innova, un observatori que pretén ser un espai d’estudi i reflexió eminentment de propostes del que ha de ser la llar en el futur i que el juliol passat va presentar l’estudi titulat “Tendències de futur al voltant de l’habitatge”.
 

Un altre compromís de Solvia és la creació de promocions pilot, en què s’apliquen les noves tendències de l’habitatge del futur. Solvia també ha posat en marxa recentment, i en línia amb aquesta voluntat d’innovació en l’àmbit immobiliari, el projecte 0,0 Madrid, en col·laboració amb el Col·legi d’Arquitectes de Madrid (COAM), enfocat al disseny d’habitatges urbans de consum energètic quasi nul.
  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.