Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.

Banc Sabadell guanya 258,3 milions d’euros i recupera el camí del benefici recurrent


26/04/2019
  • Els ingressos del negoci bancari (marge d'interessos + comissions netes) mostren un creixement estable, amb un augment del 1,4% a nivell grup
  • Després de la venda del 80% de Solvia la ràtio CET1 fully loaded se situa en l’11,15% (11,3% pro forma(1))
  • El banc confirma la tendència positiva del crèdit viu(2) amb un increment del 3,4% interanual (5,3% Ex TSB) pel bon comportament d’Espanya i Mèxic
  • Important reducció de la ràtio de morositat del grup, que baixa fins al 4,10%
  • TSB estabilitza la seva activitat comercial, aporta un creixement positiu en el trimestre i anuncia la incorporació de la seva nova CEO Debbie Crosbie el proper dia 1 de maig


El grup Banc Sabadell ha tancat el primer trimestre de 2019 amb un benefici net atribuït de 258,3 milions d'euros (-0,4% en la comparativa interanual), cosa que confirma la recuperació del benefici recurrent de l'entitat. Els ingressos del negoci bancari (marge d'interessos + comissions netes) mostren un creixement estable, amb un augment de l’1,4% a nivell grup (2,4% Ex TSB) i 1,0% a tipus constant.

Pel que fa al marge d'interessos, aquest arriba als 901 milions d'euros al final del primer trimestre. Aquesta xifra suposa una caiguda interanual del -1,2%, a causa de l'aplicació d’IFRS16. Excloent-ne TSB, el marge d'interessos puja a 656,2 milions d'euros en tancar el primer trimestre del 2019 (-0,3% respecte l'any anterior). En qualsevol cas, Banc Sabadell manté la seva previsió de tancar el 2019 amb un augment del marge d'interessos d'entre l'1% i el 2%.

Les comissions netes continuen presentant un fort creixement interanual que se situa en el 9,0% (8,6% Ex TSB), a causa principalment del bon comportament de les comissions per serveis, que presenten una evolució excel·lent en termes interanuals. Per la seva banda, el marge de clients tanca el trimestre en el 2,70% a nivell grup (2,67% Ex TSB).

El total de costos és de 777,0 milions d'euros al tancament del primer trimestre de 2019, xifra que compara amb 840,0 milions d'euros del primer trimestre de l'exercici anterior. En el trimestre, el total de costos es redueix un 3,6% principalment per la millora en costos de TSB. Els costos recurrents i amortitzacions presenten una forta baixada i se situen en 748,6 milions d'euros, fet que suposa una reducció interanual de l’1,9%.


El crèdit reforça la seva evolució positiva (+3,4%)

L'evolució positiva del crèdit es consolida, en una tendència que es reflecteix en el creixement de la inversió creditícia bruta viva, que situa el seu augment en un 2,1% interanual. Aïllant l'impacte de l’EPA, presenta un creixement del 3,4% interanual(1) (2,8% a tipus constant), impulsat pel bon comportament d'Espanya on destaquen pimes i préstecs no hipotecaris a particulars, acompanyats també per la tendència en positiu del negoci a Mèxic. En termes trimestrals, l’increment assoleix l’1,3%.

Els recursos de clients en balanç, en tancar el primer trimestre del 2019, arriben als 139.986 milions d'euros (105.967 milions d'euros Ex TSB) i presenten un creixement del 5,0% interanual (7,8% sense considerar-hi TSB), i de l'1,9% intertrimestral (1,1% sense considerar-hi TSB), cosa que reflecteix la fortalesa de la franquícia bancària.

Els saldos de comptes a la vista ascendeixen a 110.286 milions d'euros (79.092 milions d'euros sense considerar-hi TSB) fet que representa un increment del 8,3% interanual (11,7% sense considerar-hi TSB) i del 2,4% intertrimestral (1,7% sense considerar-hi TSB).

Els dipòsits a termini totalitzen 29.131 milions d'euros (26.305 milions d'euros sense considerar-hi TSB), fet que representa una caiguda del -3,1% respecte a l'exercici anterior (augment del 0,9% sense considerar-hi TSB) i un 1,5% per sobre del trimestre anterior (0,6% sense considerar TSB).

El total de recursos de clients fora de balanç ascendeix a 43.655 milions d'euros en tancar el primer trimestre del 2019 i disminueixen un -5,8% respecte a l'any anterior (-0,9% en termes intertrimestrals). Cal destacar el creixement en assegurances comercialitzades, que augmenten un 2,5% interanual.

Els recursos gestionats totalitzen 206.353 milions d'euros (169.637 milions d'euros Ex TSB) davant 204.885 milions d'euros un any abans (166.871 milions d'euros Ex TSB), fet que suposa un increment interanual del 0,7% (1,7% sense considerar TSB) i un creixement intertrimestral del 0,3%.

Al llarg del primer trimestre del 2019, l'activitat de captació d'empreses i particulars ha estat intensa, amb un total de 112.996 altes. Per segments, el grup ha captat 86.580 nous clients particulars i 26.416 empreses. Així mateix, cal incidir en el fet que Banc Sabadell ha sumat 61.021 noves nòmines.

L'activitat de negoci en nous préstecs i línies de crèdit a pimes han crescut, en termes interanuals, un 4% i arriba als 5.000 milions d'euros, mentre que el volum dels préstecs hipotecaris s'ha reduït un 5% i supera els 1.300 milions d'euros. La contractació del compte Expansió ha crescut un 6%; la facturació de targetes, un 13%, mentre que les quotes de noves primes d'assegurances de vida i la facturació de TPV se situen en un 5,8% i en un 16,1% respectivament.


Lideratge en experiència de client en pimes i grans empreses

Des d'un altre punt de vista, reflectir que Banc Sabadell manté un trimestre més el seu lideratge en experiència de client en pimes i grans empreses. El nivell de qualitat de servei segons els estudis de STIGA, EQUOS se situa en el 8,26 enfront de la mitjana del sector, que és del 7,36.

L'indicador NPS (Net Promotor Score) indica que Banc Sabadell és el nombre # 1 per a les grans empreses i les pimes; i el número #2 en banca personal.


Reforç de capital i baixada substancial de la ràtio de mora

Banc Sabadell ha reforçat la seva posició de capital després de la venda del 80% de Solvia Serveis Immobiliaris el passat 24 d'abril; d'aquesta manera, la ràtio CET1 fully loaded se situa en el 11,15% (11,3% proforma) (1), i després de l'aplicació de TRIM i IFRS16. Al tancament del primer trimestre, la ràtio CET1 phase in és del 11,7%.

Es confirma en els tres primers mesos d'any una important reducció de la ràtio de morositat del grup, que se situa en el 4,10%. Paral·lelament, cal detallar la millora del cost del risc del grup, situant-se en 51 pbs al tancament del primer trimestre de 2019, respecte a 65 pbs al tancament del primer trimestre de l'exercici anterior.

En tancar el primer trimestre de 2019, el saldo d'actius problemàtics puja a 8.186 milions d'euros, dels quals 6.383 corresponen a dubtosos i 1.803 milions d'euros a actius adjudicats, fet que suposa una reducció trimestral de 93 milions d'euros (- 170 milions d'euros dubtosos i 77 milions d'euros d'adjudicats). Aquest nivell de NPAs fa que la ràtio d'actius problemàtics nets sobre el total d'actius se situï en l’1,8%.


TSB recupera el pols comercial i incorpora a la seva nova CEO Debbie Crosbie el dia 1 de maig

L'activitat de TSB, en tancar el primer trimestre del 2019, ofereix resultats positius per al grup Banc Sabadell, que confirmen la recuperació de l'activitat comercial del banc al Regne Unit. En aquest cas, cal remarcar entre d’altres coses la contractació de nous préstecs hipotecaris, fins al març, per un volum superior als 1.500 milions de lliures, que compara amb els 1.200 milions de lliures en el mateix període de l'any anterior. En la comparativa intertrimestral, el creixement és del 38,2%.

TSB reflecteix així mateix una aportació positiva al compte de resultats del grup Banc Sabadell en tancar el primer trimestre del 2019, amb un total de 7,3 milions d'euros. Paral·lelament, cal subratllar que ja han estat ateses el 100% de les reclamacions relacionades amb la migració de la plataforma de TSB. Així mateix, es reforça la percepció de millora d'experiència client entre els clients del Regne Unit, amb creixements importants en l'indicador NPS (Net Promotor Score).

Debbie Crosbie assumeix a partir de l'1 de maig el seu càrrec com a nova consellera delegada de TSB, filial de Banc Sabadell al Regne Unit. La nova CEO té com a repte principal la millora de l'eficiència i rendibilitat de TSB, així com el desplegament de la nova oferta de negoci de pimes al Regne Unit, claus per al futur de l’entitat.

 

(1) Inclou + 18pbs d'alliberament d’APR derivats de les vendes de NPAs i + 15pbs de la plusvàlua de Solvia anunciada en el fet rellevant del dia 24 d'abril de 2019
(2) Exclou l'impacte de la cartera sota el EPA de CAM, que es troba en run off.

 

Fets rellevants del trimestre


Tancament de la venda del 80% de Solvia Servicios Inmobiliarios

Banc Sabadell ha tancat la venda del 80% del capital social de Solvia Servicios Inmobiliarios, SLU ( "Solvia") a Lindorff Holding Spain, S.A.U., societat pertanyent al grup Intrum AB, operació que s'ha valorat en total en 300 milions d'euros. El tancament de l'operació, que ha obtingut les autoritzacions pertinents generarà una plusvàlua estimada de 138 milions d'euros per a Banc Sabadell, i així mateix tindrà un impacte positiu en la ràtio de capital Common Equity Tier 1 (fully loaded) de 15 punts bàsics.


Banc Sabadell, primera entitat a Espanya que ofereix la contractació d'assegurances de llar i auto des del mòbil, amb Sabadell Blink

Banc Sabadell llança una nova línia de negoci vinculada a bancassegurances, Sabadell Blink. Amb aquest nou projecte, Banc Sabadell es converteix en la primera entitat que ofereix als seus clients la contractació online d'assegurances de la llar i auto des de l'app del banc, i amb només tres clics. Sabadell calcula que en els propers 5 anys més d'un 50% de les assegurances d'auto i llar de Banc Sabadell es contractin a través de Sabadell Blink.

D'aquesta manera, Sabadell posa en marxa una oferta com a resultat de la detecció de les necessitats de protecció dels seus clients, i que a través de l'aplicació de tècniques de Big Data ha desenvolupat solucions avançades dins de la seva estratègia de transformació digital.


Banc Sabadell ven la seva participació del Banco GNB Sudameris

Amb data 13 de març de 2019, Banc Sabadell ha venut a Glenoaks Investments, SA les 8.238.084 accions del banc colombià Banc GNB Sudameris, SA (Banc GNB Sudameris) propietat de Banc Sabadell, representatives del 4,99% del capital social de Banc GNB Sudameris, per un preu total de seixanta milions 351.569 dòlars nord-americans, amb cinquanta-dos centaus ($ 60.351.569,52).

L'operació s'ha formalitzat en execució de l'opció de compra atorgada per Banc Sabadell a Starmites Corporation, S.A r.l. l'1 d'octubre de 2015, tal i com es va comunicar al mercat mitjançant fet rellevant d'aquesta data (número de registre 229.193), que va ser cedida per aquesta a favor de Glenoaks Investments, S.A.


Fitch Rating inicia la cobertura del ràting emissor de Banc Sabadell

L'agència de qualificació creditícia Fitch Rating, amb data 29 de març de 2019, inicia la cobertura del ràting emissor de Banc Sabadell i de les seves emissions de deute, atorgant les següents qualificacions de ràting emissor:

- Rating emissor a llarg termini (Long-term Issuer Default Rating): BBB amb perspectiva Estable.

- Rating emissor a curt termini (Short-term Issuer Default Rating): F3.

Cal destacar que l'agència de qualificació Fitch manté un rating d’investment grade per a les emissions de deute sènior i deute subordinat de Sabadell actualment al mercat.

  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.