Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.
Corporatiu

Banc Sabadell, soci fundador de Red Lyra,, la xarxa blockchain espanyola multisectorial de referència en el món


31/05/2017

Un consorci multisectorial d'empreses espanyoles innovadores en els seus diferents sectors ha creat Red Lyra, la primera plataforma tecnològica multisectorial del món basada en blockchain i tecnologies de registres compartits o distributed ledgers (DLT), que va desenvolupar nous sistemes i serveis perquè, per exemple i entre altres coses, qualsevol persona o empresa a Espanya pugui identificar-se digitalment de forma segura. S'espera que el primer servei de Red Lyra estigui operatiu en els propers mesos. L'objectiu és que qualsevol empresa pugui utilitzar-la per validar serveis bàsics i explotar aplicacions, en un entorn transversal amb plenes garanties legals a Espanya.

Red Lyra neix gràcies a l'impuls dels seus socis fundadors, entre els quals s'han unit empreses de tots els sectors, professionals com notaris i advocats, així com experts en la tecnologia blockchain. Els seus membres fundadors són, per ordre alfabètic: Banc Sabadell, Banco Santander, Bankia, BBVA, BME, Caixa Rural, Cajamar, Cepsa, Correus, Ejaso, Endesa, Everis, Garrigues, Gas Natural Fenosa, Grant Thornton, Iberdrola, Icade, MásMóvil, Momopocket, Notarnet, Roca Junyent i Scytl. Red Lyra s’ha presentat avui a la Universitat Pontificia Comillas, amb el suport de l’Observatori Fintech Comillas-Everis.

Lyra és un projecte transversal, multisectorial i neutral obert a créixer, de manera que qualsevol empresa, administració, start-up, professional freelance o altres entitats sense ànim de lucre podran adherir-s'hi en qualsevol moment per desenvolupar els seus projectes i prestar els seus serveis.

Una de les principals prioritats de Red Lyra serà construir un sistema d'identitat digital basat en Smart contracts, mitjançant el qual serà possible guardar de forma segura tots els elements necessaris per a la identificació de persones i empreses, així com operar i signar digitalment de forma legal. Els notaris espanyols podran certificar i validar que aquesta identitat digital a Lyra correspon a una identitat real i, fins i tot, permetran recuperar-la en cas que sigui necessari.

Al costat d'aquest mecanisme de garantia legal, Red Lyra afegeix més seguretat a través de socis que actuen com "nodes", és a dir, usuaris que validen l'activitat, confirmant que és sempre íntegra i fiable. "Els socis admesos amb posterioritat també podran disposar d'un node, que anirà sumant més detalls a la identitat d'un usuari. Per exemple, al costat de la meva fitxa de client pot existir un historial verídic i exhaustiu de les meves transaccions amb totes les empreses que formen part de la xarxa", explica Àlex Puig, director general de Red Lyra.

Una xarxa transversal i útil per a tots

La identificació de persones físiques i jurídiques a Red Lyra resol nombrosos processos empresarials, com l'arribada de nous clients a un banc o una companyia elèctrica, però també facilita, per exemple, transaccions comuns de moltes administracions públiques amb els seus ciutadans: "El projecte és inclusiu i democràtic, perquè els integrants de la xarxa són els que decideixen el seu futur i vetllen perquè cap membre tingui el control. És una xarxa consorciada, col·laborativa i útil per a tots ", subratlla Puig.

D'aquesta manera, "Lyra es configura com la xarxa semipública i legitimada de tecnologia blockchain d’Espanya i una de les pioneres en el món, ja que no existeix fins al moment un projecte on tantes empreses col·laborin per dissenyar un espai de treball digital tan ambiciós ", segons assenyala Àlex Puig.

És una xarxa compartida per al desenvolupament de projectes i prestació de serveis que compta amb totes les garanties d'identificació necessàries i que complirà a més amb la legislació vigent en matèria de protecció de dades. "Tots els seus socis i usuaris actuen en "coopetició", és a dir cooperen però alhora competeixen usant la xarxa, amb la seguretat que no podran mai controlar-la sense comptar amb el vistiplau de tots els seus participants", assegura el seu director general.

Una xarxa sense ànim de lucre i neutral

Els socis promotors que impulsen el projecte, i als que s'aniran sumant més entitats progressivament, han creat una associació sense ànim de lucre per desenvolupar tecnològicament i mantenir Red Lyra. Es finançarà mitjançant les aportacions dels seus socis i usuaris, responent al seu caràcter d'utilitat pública. "Aquest model és el que va a permetre que la plataforma sigui sempre independent i neutral, que garanteixi tant la identificació dels seus actors i socis com la prestació de serveis que qualsevol d'ells vulgui desenvolupar a Lyra", conclou Àlex Puig, director general del consorci.

Álex Puig

Director General Red Lyra

+34 67 854 43 57

alex@redlyra.es

  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.