Utilitzem cookies pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis, recollir informació estadística e incloure publicitat. Si continua navegant, accepta la seva instal·lació i ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a la nostra política de cookies.
Fundació Adam Nankervis. Diferentes objetos del Museum MAN, 2017

‘Autogestió’, reflexiona sobre el do-it-yourself en l’art contemporani


07/03/2017

La Fundación Joan Miró acull Autogestió, un projecte expositiu que recull en clau històrica propostes relacionades amb les conegudes pràctiques do-it-yourself (DIY) que es van començar a utilitzar-se en l’art des de els anys 60. La mostra, comissariada per l’artista Antonio Ortega, reflexiona sobre l’evolució d’aquesta pràctica en l’arte contemporani a través de més de 60 obres d’artistes com per exemple Esther Ferrer, Joan Hernández Pijuan, Michelangelo Pistoletto, Sílvia Gubern, Cesare Pietroiusti, Henks Peeter o François Curlet.

L’exposició inclou pintura, escultura, dibuix, fotografia i vídeo, així com quatre instal·lacions i intervencions en les quals han treballat directament a les sales els artistes Adam Nankervis, Laura Porter i Mariona Moncunill.

Aquesta exposició és, també, un intent per comprendre l’art recent i constatar la vigència d’aquestes dinàmiques. Moltes iniciatives recents s’han adaptat a aquest escenari per mantenir la seva activitat cultural assumint un elevat valor de risc i un clar compromís amb el seu temps. L’autogestió està vinculada també a una voluntat ideològica caracteritzada per la inclusivitat, la modèstia en les produccions i la determinació dels artistes de no cedir l’explicació de la seva obra a una interpretació externa i reclamar la gestió d’allò que, probablement, és el seu únic capital: el desig de governar la seva pròpia emissió.

4 espais per reflexionar sobre l’art contemporani

-En un primer espai, es representen exemples més didàctis sobre posicionaments autogestionaris. Aquesta sala reuneix una sèrie de treballs que es relacionen amb l’espai, en molts casos mitjançant l’acció: repoduint els codis i els consensos que donen peu a la construcció del cànon museístic.

Cesare Pietroiusti

One hundred things that are

certainly not art [Cien cosas

que no son arte en absoluto],

2001-2017Instalación específica

 

-A la segona sala, s’exploren exemples de gestos espontanis d’apoderament i contestació al sistema artístic.

Joan Miró

Tela cremada 1 [Tela quemada, 1],

1973

Acrílico sobre tela cortada

y quemada

130 x 195 cm

Fundació Joan Miró, Barcelona

-En el tercer espai, es reuneixen obres que aborden el concepte d’autogestió en l’art des de la idea d’inclusivitat.

Adam Nankervis. Diferentes objetos del Museum MAN, 2017

 

-I en el quart espai, s’aborda la naturalització que molts artistes han fet dels plantejaments do-it-yourself.

Yoko Ono

Painting to See the Skies [Pintura para ver

el cielo], 1961-2017

Tela de lino imprimada y rasgada sobre

bastidores de madera, con dos agujeros

hechos en la tela según indicaciones de la

artista

200 x 100 cm

Colección de la artista

  Servei d'atenció al client   Informació a clients   MIFID   Avís legal   Política de privacitat   Política de cookies   Seguretat
Banco de Sabadell, S.A. Avinguda Óscar Esplà, 37, 03007 Alacant, Inscrit en el Registre Mercantil d’Alacant, tom 4070, foli 1, full A-156980, NIF A08000143.
Entitat de crèdit subjecte a la supervisió del Banc d'Espanya i inscrita en el Registre Administratiu especial amb el número 0081
Adreça de correu electrònic info@bancsabadell.com - Banc de Sabadell, SA, 2014. Tots els drets reservats.